4 wskazówki, jak być bardziej zrównoważonym podczas zakupów spożywczych

sustainable grocery

Tak się robi zakupy świadomie i ekologicznie

Wszyscy potrzebujemy jedzenia i dlatego wszyscy dość mocno polegamy na naszym lokalnym sklepie spożywczym, aby kupić wszystko, czego potrzebujemy w ciągu całego tygodnia. Niezależnie od tego, czy jest to pożywne jedzenie, przekąski, czy niektóre opcje fast foodów. Ale kiedy kupujemy rzeczy, zazwyczaj są one w jakimś opakowaniu, które następnie wyrzucamy. Ale czy istnieje sposób, aby kupować bardziej świadomie i zmniejszyć ilość odpadów, które dodajemy na składowisko?

1. Trzy „R”

Podczas zakupów zawsze należy pamiętać o trzech R. Oznaczają one reduce, reuse i recycle. Katherine Huded, wiceprezes Circular Ventures, wyjaśniła trzy R dla Well + Good. Powiedziała, że pierwsze R – reduce – jest bardzo ważne, gdy próbujesz zdecydować, co kupić. Jeśli można zaoszczędzić opakowanie kupując luzem, to należy rozważyć zakup więcej niż jednego. Jeśli masz wybór między przedmiotem, który jest owinięty lub taki, który nie jest owinięty, możesz chcieć wybrać ten drugi. Inna wskazówka podana przez Huded brzmi: „…rozważ zakup przedmiotów zapakowanych w powszechnie stosowane materiały nadające się do recyklingu, takie jak papierowe pudełka, metalowe puszki, szklane butelki i słoiki oraz plastikowe butelki, dzbanki i pojemniki”.

2. Czytaj etykiety

Na etykietach produktów jest napisane, czy produkty są wykonane z materiałów nadających się do recyklingu lub czy mają w sobie zawartość pochodzącą z recyklingu. A kiedy już znajdziesz przedmioty, które nadają się do recyklingu, zwróć uwagę na to, jak te przedmioty mają być poddane recyklingowi. Według Huded, nie wszystko może być poddane recyklingowi w ten sam sposób. „Symbol goniącej strzałki oznacza możliwość recyklingu dla większości powszechnych domowych surowców wtórnych. W przypadku opakowań, które nie są powszechnie przetwarzane w programach recyklingu mieszkaniowego, mogą być dołączone instrukcje, takie jak „sprawdź lokalnie” lub „zwróć do sklepu”.” A jeśli widzisz coś, co jest wykonane z materiałów pochodzących z jednego źródła, to jest to najlepsza opcja do wyboru. Kiedy opakowanie jest wykonane z jednego rodzaju materiału, ułatwia to recykling i przynosi większe sukcesy niż w przypadku, gdy opakowanie zawierające połączone materiały musi być oddzielone podczas procesu recyklingu.

3. Nie kupuj jednorazowych tworzyw sztucznych

Najlepszym sposobem na ograniczenie stosowania jednorazowych tworzyw sztucznych jest przynoszenie własnych toreb podczas zakupów spożywczych. W ten sposób można znacznie ograniczyć ilość odpadów. Huded wyjaśnia: „Torby wielokrotnego użytku są często bardziej trwałe i wykonane z większej ilości materiału niż torby jednorazowe, dlatego ważne jest, aby używać ich wielokrotnie. Jeśli używasz jednorazowych toreb plastikowych, używaj ich ponownie wszędzie, gdzie to możliwe.”

4. Recykling może być inny w twoim regionie

Nawet jeśli na opakowaniu żywności mogą znajdować się jasne instrukcje, to nadal są to tylko wytyczne. Ogólne instrukcje, które mogą pasować do niektórych obszarów i ludzi, ale nie do wszystkich. Dlatego najlepszym sposobem na upewnienie się, że recykling odbywa się prawidłowo, jest sprawdzenie lokalnych wytycznych. W samych Stanach Zjednoczonych istnieje ponad dziewięć tysięcy programów recyklingu. Oznacza to, że cokolwiek działa w jednym miejscu, może nie działać w innym. Przyjrzyj się więc zasadom obowiązującym w Twojej okolicy i dowiedz się, czy wszystkie rodzaje opakowań na żywność mogą być poddawane recyklingowi w Twoim regionie. Jeśli nie, dostosuj odpowiednio swoje zakupy.

Przeczytaj także: Ta wskazówka pomoże Ci zaoszczędzić pieniądze na zakupach spożywczych

Source: Well and Good | Image: Unsplash, Cristiano Pinto