5 korzyści gruszek

4. Korzystne dla jelit

Przeciętna gruszka zawiera około 20% dziennego zapotrzebowania błonnika. Jak zapewne wiesz, błonnik jest korzystny dla układu pokarmowego. Błonnik w gruszkach jest nierozpuszczalny, co oznacza, że przechodzi przez układ pokarmowy w niezmienionej postaci. Jedną z korzyści jest to, że odżywia zdrowe bakterie jelitowe i oczyszcza jelita od wewnątrz. Gruszki działają również jako łagodny środek przeczyszczający, który może pomóc w zaparciach.

5. Poprawa kondycji skóry

Powiedzmy sobie szczerze, kto nie chce mieć skóry pełnej blasku? Zapomnij o wszystkich kremach i maskach, po prostu zjedz więcej gruszek. Błonnik w gruszkach sprawia, że poziom cukru we krwi nie waha się zbytnio, co oznacza, że kolagen w skórze nie zostaje uszkodzony. Dodatkowo gruszki mogą również pomóc w walce ze zmarszczkami. Owoc ten zawiera również przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina K i miedź, które pomagają zachować zdrową skórę. Dzięki temu skóra jest gładsza, jaśniejsza i zdrowsza.

Strona 2/2

Czytaj także: Dzięki tej sztuczce w mgnieniu oka wyhodujesz ze słodkiego ziemniaka roślinę doniczkową

Chcesz zapoznać się z tym artykułem później? Przypnij go do Pinterest!

Źródło: Puur Figuur | Zdjęcie: Unsplash