6 rodzajów żywności, których nie powinieneś odgrzewać w mikrofalówce

microwave

Ponowne podgrzewanie tych rodzajów żywności może spowodować chorobę

Wyrzucanie całej porcji jedzenia, gdy jest się najedzonym i nie możesz już nic zjeść, to kompletne marnotrawstwo. Zazwyczaj zachowujemy resztki w naszej lodówce, aby odgrzać je ponownie następnego dnia. Ale okazuje się, że odgrzewanie niektórych pokarmów może faktycznie sprawić, że będziesz chory. 

Ryż

To wszystko prawdopodobnie Cię zaskoczy, ale najbardziej zaskoczyło nas to, że nie należy podgrzewać resztek ryżu. Po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej bakteria zwana Bacillus cereus może zanieczyścić ryż. Może to prowadzić do zatrucia pokarmowego podczas spożywania jedzenia.

Jeśli naprawdę musisz podgrzać resztki ryżu, upewnij się, że równomiernie podgrzałeś cały ryż. Twoja kuchenka mikrofalowa niestety nie jest najlepszym urządzeniem do równomiernego podgrzewania jedzenia. Dlatego zaleca się zamieszanie po kilku minutach gotowania w kuchence mikrofalowej. Mieszając ryż podczas podgrzewania, upewnisz się, że wszystkie części jedzenia osiągnęły tę samą temperaturę. To zabije bakterie Bacillus cereus i zapobiegnie zachorowaniu.

Upewnij się, że ryż był przechowywany w lodówce zaraz po pierwszym ugotowaniu. Jeśli zostawisz ryż na noc lub pozostawisz go na blacie zbyt długo, zarodniki Bacillus cereus zagnieżdżą się w twoim jedzeniu i są one odporne na ciepło. Oznacza to, że równomierne podgrzewanie ryżu nie przyniesie ci żadnego pożytku i nadal będziesz chorować od jedzenia ryżu tak czy inaczej.

Grzyby

Innym rodzajem żywności, który możesz chcieć wyrzucić po ugotowaniu jej, są grzyby. Grzyby zawierają dużo wody i białka, co powoduje, że szybko się psują, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Jeśli chcesz zachować je w lodówce, musiałbyś trzymać je w misce z wodą i ponownie podgrzać w temperaturze 70 stopni Celsjusza (158 stopni Fahrenheita). Wiedz tylko, że ponowne podgrzewanie grzybów może skutkować późniejszym rozstrojem żołądka!

Ziemniaki

Aby być sprawiedliwym, teoretycznie można odgrzewać ziemniaki bez żadnych problemów. Ale ważne jest to, że możesz to zrobić tylko wtedy, gdy odpowiednio zadbałeś o ziemniaki po ich ugotowaniu. Jeśli pozwolisz ziemniakom ostygnąć do temperatury pokojowej, bakteria powodująca botulizm może rozwijać się w twoim jedzeniu. I ponowne ich odgrzewanie nie uratuje cię w tym przypadku. Ponowne podgrzanie jest więc możliwe tylko wtedy, gdy zaraz po ugotowaniu umieścisz ziemniaki w lodówce.

Jajka

To stanowi problem dla niektórych osób: wiele potraw zawiera jajka. Jeśli podgrzejesz jajka lub danie zawierające jajka, może to spowodować poważne problemy zdrowotne. Jest to szczególnie trudne w przypadku zapiekanek, quiche i innych potraw z jajek. Ponieważ jajka lub potrawy jajeczne nigdy nie powinny być poza lodówką dłużej niż godzinę. Oznacza to, że resztki zapiekanki lub jajecznicy, którą zjadłeś na śniadanie, nie mogą być odgrzewane, jeśli były już poza lodówką przez godzinę. Pozostawienie jajek lub potraw z jajek poza lodówką spowoduje namnażanie się salmonelli, zwiększając ryzyko zatrucia pokarmowego.

Inne produkty, których nie należy podgrzewać, to: kurczak i warzywa liściaste, takie jak sałata i szpinak. A jeśli jadłeś w restauracji bufetowej, nie powinieneś przynosić do domu żadnych resztek. Wszystkie dania w formie bufetu będą miały temperaturę pokojową, co spowoduje szybki wzrost i namnażanie się bakterii. Odgrzewanie tego jedzenia może nie zabić wszystkich bakterii iw takim przypadku lepiej być bezpiecznym niż żałować!

Przeczytaj także: Tych produktów można używać w sposób, który cię zaskoczy

Source: Margriet, Insider, BBC | Image: Pexels