Co zrobić ze starym chlebem pozostałym z obiadu?

leftover bread

Nie trzeba wyrzucać czerstwego chleba

Kiedykolwiek kupujemy świeży bochenek chleba lub ładną ciepłą bagietkę, zawsze smakuje najlepiej zaraz po zakupie. Ale zjedzenie całego pieczywa zaraz po zakupie może być niemożliwe, a kiedy zostawimy świeży bochenek na zbyt długo, stanie się on czerstwy. Co więc zrobić ze starym chlebem, gdy już wyschnie?

Podgrzej w piekarniku

Istnieją różne sposoby na to, by stary chleb smakował jak świeży. Jednym z tych sposobów jest jego odgrzanie. Jeśli pokroisz go na mniejsze kawałki i wlejesz na nie odrobinę wody, możesz umieścić te małe kromki w piekarniku, tosterze lub Air Fryer. Jeśli masz do dyspozycji tylko patelnię, możesz również opiekać chleb w odrobinie oliwy z oliwek. Dzięki temu Twoje wysuszone kromki nabiorą nieco chrupkości, co sprawi, że będą idealną przekąską do zjedzenia z jakąś zupą lub sałatką.

Zrób z niego zupełnie nowe danie

Jeśli naprawdę chcesz być kreatywny, możesz wykorzystać stary bochenek i przekształcić go w zupełnie nowe danie. Dobrym przykładem mogą być grzanki: mały chleb tostowy w kształcie kostki, którego możesz użyć, aby nadać swojej sałatce idealny smak. Wystarczy dodać trochę oliwy z oliwek, przyprawy i upiec pieczywo w piekarniku, aby uzyskać tosty. Tosty można również zrobić z czerstwej bagietki; wystarczy przygotować je w taki sam sposób, jak zwykły chleb. Jajko sprawi, że pieczywo zmięknie, dzięki czemu czerstwa kromka stanie się przeszłością. Inną opcją są crostini. Są to małe kromki opiekane w oliwie z oliwek, podawane z pysznymi dipami. To zupełnie nowy poziom upcyklingu!

Przeczytaj także: Oto co może się stać, jeśli owiniesz kawałek chleba wokół stopy! Spróbujesz?

Source: Kookfans, Cookie and Kate | Image: Unsplash, Sergio Arze