Nie ma znaczenia jak je zjesz, tak czy inaczej są dla Ciebie dobre!
Powiedzieliśmy to wcześniej i powiemy to jeszcze raz: warzywa są dobre dla ciebie. Ale nawet jeśli jest to coś, co wszyscy wiemy, prawdopodobnie nie wiedziałeś, że niektóre warzywa są zdrowsze niż inne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, które z nich!
1. Warzywa krzyżowe: brokuły, kalafior i jarmuż
Brokuły zawierają wiele składników odżywczych i witamin. Te witaminy obejmują C, A i K. Jeśli jesz dużo brokułów w ciągu dnia (pół filiżanki), już dostajesz 43% zalecanej dziennej dawki witaminy C. Inną korzyścią, która pochodzi z jedzenia brokułów jest to, że zawierają sulforafan. To jest substancja, która pomaga zapobiegać niektórym rodzajom raka. Jarmuż zawiera witaminy takie jak A, B6, C i K. Ale to nie wszystko, co jest w jarmużu. Zawiera on również potas, wapń, miedź i magnez. Oznacza to, że regularne jedzenie jarmużu może znacznie poprawić Twoje zdrowie! Kalafior zawiera witaminę C, K i B6, a także ma potas i kwasy omega 3. Inną korzyścią z kalafiora jest to, że jedząc go, podnosisz spożycie choliny. Cholina to substancja, która jest ważna dla kobiet w ciąży.
2. Grzyby
Istnieje wiele różnych grzybów, a wszystkie z nich są bogate w składniki odżywcze. Są one źródłem witaminy B. Witamina B jest tym, czego potrzebujesz, aby wytworzyć czerwone krwinki. Witamina B pomaga również w trawieniu i utrzymuje zdrową skórę.
3. Marchewki
Jeśli chcesz dodać kilka witamin do swojej diety, możesz chcieć włączyć marchewki do swoich planów posiłków. Są one źródłem witaminy A, C i K i zawierają dużo błonnika. Witamina A jest szczególnie ważna dla wzroku, a włókna są ważnym elementem diety.
4. Szparagi
Szparagi są szczególnie dobre dla zdrowia jelit. Funkcjonują jako prebiotyk i to może pomóc w utrzymaniu zdrowych jelit. Szparagi są bogate w witaminy, takie jak B9, C, A i K. Ale warzywa te są nie tylko dobre dla twoich jelit, są również bardzo pomocne dla kobiet w ciąży. Łodygi zawierają folian, niezbędny składnik odżywczy, jeśli chodzi o ciążę.
5. Papryka
Te kolorowe warzywa zawierają witaminę A, B6 i C oraz są źródłem potasu i błonnika. I są bardzo bogate odżywczo. Jeśli zjesz jedną czerwoną paprykę, otrzymasz ponad 150% zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
Jeśli dodasz te warzywa do swojej diety, z pewnością poczujesz się o wiele lepiej!
Przeczytaj także: 41 Niewiarygodne Sezonowe Haki Ogrodowe do Wypróbowania Tej Wiosny – Sprawią, że Twoi Sąsiedzi Będą Zieloni z Zazdrością!
Source: Good Housekeeping | Image: Unsplash, Engin Akyurt