Oto dlaczego papieru pergaminowego należy używać tylko raz

parchment paper

Czy używasz ponownie swojego papieru pergaminowego?

Relatywny scenariusz: właśnie upiekłaś świeżą partię ciasteczek i podczas sprzątania bałaganu w kuchni zauważyłaś papier pergaminowy. Nadal jest całkowicie nienaruszony. Prawie jak nowy. Zachowujesz go więc na następny raz, kiedy postanowisz przygotować jakieś pyszne i ciepłe przekąski. Ale to może nie być właściwy ruch według ekspertów.

PFAS

Papier pergaminowy wydaje się łatwą rzeczą do ponownego wykorzystania, zwłaszcza jeśli nadal wygląda dobrze po użyciu go raz lub dwa razy. Ale najwyraźniej ponowne użycie arkusza papieru do pieczenia może nie być najzdrowszą rzeczą do zrobienia. Według Joke Herremans, która jest ekspertem w dziedzinie chemikaliów, cienki arkusz papieru ma powłokę silikonową lub PFAS. PFAS to skrót od substancji per- i polifluoroalkilowych. Są to substancje, które nie występują naturalnie w środowisku. Silikony i PFAS sprawiają, że papier do pieczenia jest odporny na wodę i tłuszcz. Kiedy używasz arkuszy papieru w normalny sposób, nie musisz się martwić o te substancje. Ale kiedy ponownie użyjesz papieru pergaminowego, te chemikalia mogą zostać uwolnione.

Alternatywy

Najlepiej byłoby używać papieru pergaminowego tylko raz. Istnieją również opcje papieru bez silikonu, więc możesz piec bez ryzyka uwolnienia toksycznych chemikaliów. Nadal będziesz musiał smarować papier, ale przynajmniej nie będziesz musiał się martwić o PFAS lub silikony. Inną alternatywą może być silikonowa forma do pieczenia. Te formy do pieczenia są całkowicie wykonane z silikonów, co sprawia, że nie musisz używać papieru pergaminowego ani tłuszczu. Upewnij się tylko, że temperatura w piekarniku nie przekracza 200 stopni Celsjusza, w przeciwnym razie ciepło spowoduje uwolnienie niepożądanych substancji chemicznych również z silikonu, mówi Herremans.

Najlepszym rozwiązaniem jest więc użycie papieru pergaminowego do ciast, które wymagają wyższej temperatury (wyrzuć go po użyciu), a silikonowej formy do ciast i ciasteczek, które można piec w temperaturze poniżej 200 stopni. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się wszystkimi pysznymi ciasteczkami i ciastami bez obaw o chemię. A to sprawi, że będą one smakować o wiele lepiej!

Przeczytaj także: 27+ Wskazówek, Które Sprawią, że Sprzątanie będzie o Wiele Łatwiejsze

Sources: Kookfans, RIVM | Image: Unsplash, Priscilla Du Preez