Oto dlaczego powinieneś dodać owady do swojej diety

insect

Podobno są bardzo zdrowe!

Jeśli myśl o jedzeniu robaków już sprawia, że czujesz mdłości, to zdecydowanie rozumiemy. Ale w rzeczywistości mogą istnieć pewne korzyści z jedzenia owadów, o których nie wiedziałeś. Kto wie? Może po przeczytaniu tego tekstu, będziesz chciał przyozdobić wszystkie swoje potrawy kawałkami mącznika.

Korzyści zdrowotne

Według badań przeprowadzonych przez Journal of Agriculture and Food Chemistry, jedzenie owadów może dostarczyć Ci wielu ważnych składników odżywczych i witamin. Owady zawierają białko, błonnik, zdrowe tłuszcze i niektóre witaminy. Ale to nie wszystko! American Chemical Society (ACS) twierdzi, że owady są źródłem żelaza. Nawet więcej niż czerwone mięso. Są ludzie, którzy przysięgają, że spróbują kilka koników polnych. Słynna aktorka Angelina Jolie była nawet znana z jedzenia tarantuli!

Jakie robaki?

Jeśli nie jesteś gotowy na zjedzenie dużych jadowitych pająków to są różne opcje, które możesz spróbować zamiast tego. Na przykład świerszcze lub pasikoniki. Są one bardzo pożywne! Pasikoniki i świerszcze zawierają żelazo, wapń, miedź i cynk. Jeśli uważasz, że świerszcze i koniki polne są zbyt „robaczkowate”, możesz spróbować mącznika. Zawierają one te same składniki odżywcze, ale są mniejsze i łatwiejsze do wymieszania np. z sałatką!

Inną dobrą opcją (jeśli po prostu nienawidzisz pomysłu robaków w jedzeniu) jest zrobienie z owadów mąki, którą można wykorzystać do wypieków. W ten sposób uzyskasz korzyści zdrowotne płynące z jedzenia owadów bez konieczności wkładania ich do ust. I według niektórych ludzi, owady smakują świetnie! Z aromatem podobnym do tego z krewetek lub kurczaka.

Inną korzyścią z jedzenia owadów jest to, że może to faktycznie uratować planetę. Hodowla owadów jest bardziej zrównoważona niż zwykłe rolnictwo i może być korzystna dla środowiska. Więc czego tu nie lubić, prawda?

Przeczytaj także: 41 Niewiarygodne Sezonowe Haki Ogrodowe do Wypróbowania Tej Wiosny – Sprawią, że Twoi Sąsiedzi Będą Zieloni z Zazdrością!

Source: Happy in Shape, IFT Food Facts | Image: Pexels, Jimmy Chan