Efekty spożywania imbiru codziennie przez miesiąc

Nie wiedzieliśmy, że imbir jest tak zdrowy 

Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są dla nas dobre. Wiadomo, że należy spożywać kolorowe pokarmy kilka razy dziennie, ale czy wiesz, że niektóre przyprawy również mają wiele korzyści zdrowotnych? Weźmy na przykład imbir. Jego codzienna konsumpcja przynosi organizmowi wiele korzyści. 

Imbir 

Imbir to przyprawa o bardzo intensywnym smaku. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale ma także wiele korzystnych cech. Imbir zawiera gingerol, shogaol, zingiberen oraz całą gamę witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że od dawna stosuje się go w medycynie. Wieki temu imbiru używano do leczenia wszelkiego rodzaju dolegliwości. Ponadto regularne spożywanie go pomaga zachować zdrowie. 

Korzyści 

Imbir zawiera gingerol, substancję bioaktywną, która pomaga złagodzić m.in. nudności i wymioty. Substancja ta pomaga również zmniejszyć obrzęk stawów. Imbir zawiera także shoagol, substancję o działaniu przeciwbólowym, która pomaga w walce z rakiem i chorobami serca. Zingiberen jest szczególnie dobry na trawienie. To jednak nie wszystko: imbir działa również przeciwcukrzycowo i poprawia funkcjonowanie mózgu i układu odpornościowego. 

Ciekawi Cię, co dzieje się z organizmem po miesiącu codziennego spożywania imbiru? Przeczytaj więcej na następnej stronie. 

Strona 1/2