Tego jeszcze nie wiedzieliśmy!
Goździki mogą być używane w różnych potrawach, aby nadać potrawom tylko trochę dodatkowego smaku. Jest to świetny dodatek do sosu do makaronu lub jako część mieszanki musli DYI. Możesz nawet użyć goździków do zrobienia herbaty! Ale czy wiesz, że dodanie tej silnie aromatyzującej przyprawy do potraw jest również korzystne dla Twojego zdrowia? Poniżej znajdziesz cztery z tych korzyści zdrowotnych.
Co to są goździki?
Goździki to małe, wysuszone pąki kwiatowe. Pąki te pochodzą z drzewa goździkowego. Ich smak można porównać do cynamonu, choć jest on silniejszy i można go określić jako nieco pikantny. Goździki są dostępne w całości, ale można je również kupić zmielone. Zazwyczaj goździki łączy się z cynamonem i gałką muszkatołową, aby uzyskać najlepsze wrażenia smakowe. A co najlepsze: zawierają one wiele witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, witamina A i potas. Ale to nie jest jedyna dobra rzecz w goździkach. Zapewniają one kilka dodatkowych korzyści, o których być może nie wiedziałeś.
1. Łagodzenie bólu
Od wieków goździki były używane do uśmierzania bólu. Szczególnie, gdy ludzie doświadczali bólu zębów. Dzieje się tak za sprawą substancji zwanej eugenolem, która nadaje goździkom ich charakterystyczny zapach. A eugenol ma właściwości narkotyczne. Dlatego goździki mogą być stosowane do łagodzenia bólu. Zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z bólem zęba.
2. Antybakteryjne
Kolejną korzyścią jest to, że goździki mają właściwości antybakteryjne. Oznacza to, że mogą zatrzymać wzrost bakterii lub innych mikroorganizmów. Kiedy używasz olejku goździkowego, może pomóc to w walce z niektórymi bakteriami, które powodują biegunkę lub zmęczenie. Ludzie, którzy używają płynu do płukania ust, który zawiera goździki, mają mniej bakterii w ustach, a wraz z tym mniej płytki nazębnej.
3. Ochrona wątroby
Goździki zawierają antyoksydanty (jednym z nich jest eugenol), które pomagają zapobiegać niewydolności wątroby. Jeśli zjesz potrawę, która ma w sobie goździki, doda ona zdrowia Twoim nerkom. Ale jedz z umiarem! Kiedy jesz dużo goździków, może to faktycznie uszkodzić wątrobę z powodu nadmiaru eugenolu.
4. Cukier we krwi
Kilka lat temu naukowcy przyjrzeli się działaniu nigerycyny. Nigerycyna to substancja występująca w goździkach. Badacze próbowali sprawdzić, jaki wpływ może mieć ta substancja na ludzkie komórki. I okazało się, że komórki produkujące insulinę zaczęły produkować jej więcej z powodu nigerycyny. A insulina reguluje poziom cukru we krwi. Oznacza to, że goździki mogą pomóc regulować także poziom cukru we krwi!
Więc następnym razem, gdy będziesz robić obiad, dodaj kilka goździków! Nie tylko doda smaku, ale może również dać ci kilka zaskakujących korzyści zdrowotnych.
Przeczytaj także: Oto dlaczego powinieneś dodać owady do swojej diety
Source: BBC Good Food | Image: Unsplash, Jaspreet Kalsi