5 korzyści gruszek

gruszek

Wzmacniają, między innymi, układ odpornościowy.

Stare powiedzenie głosi: „Jedz codziennie jedno jabłko i lekarza widuj rzadko”. Chociaż wiemy, że jabłka to nie to samo co gruszki, i tak je porównamy. Wszystko dlatego, że gruszki również są niezwykle zdrowe. Poniżej pięć powodów, dla których warto je codziennie spożywać.

1. Gruszki są korzystne dla serca i naczyń krwionośnych

Wszystko dzięki błonnikowi zawartemu w tych owocach. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

2. Mniejsza szansa na zachorowanie na cukrzycę typu 2

Oprócz błonnika gruszki zawierają również flawonole i antocyjany. Te trzy elementy zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Wynika to z ich zdolności do zwalczania insulinooporności, co ułatwia organizmowi wchłanianie insuliny i glukozy do krwiobiegu.

3. Silniejszy układ odpornościowy

Gruszki zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i miedź. Przeciwutleniacze wspomagają układ odpornościowy w działaniu, chroniąc w ten sposób lepiej przed chorobami. W dzisiejszych czasach to więcej niż luksus. W przypadku zachorowania gruszki mogą pomóc w szybszym powrocie do zdrowia.

Przeczytaj więcej na następnej stronie.

Strona 1/2