W ten sposób upewnisz się, że twoje banany pozostaną świeże

banana fresh

Będziesz mógł się nimi cieszyć przez dłuższy czas

Banany to pyszna przekąska, śniadanie lub dodatek do smoothie. Ale zwykle nie kupuje się tylko jednego banana. Kupujesz ich całą masę. I w końcu niektóre banany w pęczku psują się, zanim będziesz miał szansę je zjeść. Jeśli codziennie jesz banany, nie będzie to dla ciebie problemem. Ale dla ludzi, którzy tego nie robią; dowiedz się, jak zapewnić sobie świeżość bananów!

Chłodno, ciemno i sucho

Jeśli masz miskę z owocami, to sensowne jest wrzucenie tam również bananów. W końcu to owoc, prawda? No tak. Ale Twoje banany nie chcą być wystawione w ten sposób. Potrzebują chłodnego, ciemnego i suchego miejsca. Jeśli myślisz, że to oznacza, że powinieneś umieścić je w lodówce, będziesz rozczarowany. Chociaż banany lubią chłodne i ciemne miejsca, nie lubią, gdy jest zbyt zimno. Jeśli włożysz je do lodówki, szybciej się zepsują. Dlatego po prostu umieść je w szafce. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się swoim bananem jeszcze przez kilka dni.

Folia samoprzylepna

Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój banan nie będzie przejrzały, możesz zawinąć banany w folię samoprzylepną. Musisz tylko owinąć dolną część banana. Jeśli przykryjesz spód banana, hormon dojrzewania nie może rozprzestrzeniać się dalej. A to oznacza, że Twój banan nie może stać się przejrzały.

Jeśli zastanawiasz się, czym jest spód banana; jest to łodyga. Po drugiej stronie banana znajdziesz małą czarną końcówkę. To jest to, co zostało z kwiatu banana, który z niego wyrasta. I to jest w rzeczywistości wierzchołek banana. Banany faktycznie wyrastają w górę z łodygi. A to sprawia, że łodyga jest dnem. Zaskakujące, prawda?

Przejrzały banan

Jeśli Twoje banany wyglądają już na całkiem brązowe, nie musisz ich od razu wyrzucać. Po prostu wykorzystaj je w jakimś daniu. Na przykład; chleb bananowy, w muffinach lub w twoim smoothie. Przejrzałe lub brązowe banany mogą nie być pyszne jako przekąska, ale na pewno będą smakować pysznie jako przekąska o smaku bananowym. Możesz nawet zamrozić muffiny lub chlebek bananowy, aby cieszyć się nimi przez dłuższy czas.

Dzięki tym wskazówkom, będziesz w stanie zjeść wszystkie banany z kiści, zanim się zepsują!

Przeczytaj także: Oto dlaczego powinno się nacierać stopy skórką z banana

Source: Kookfans, Eat This! | Image: Unsplash, Giorgio Trovato