Żywność, której nie trzeba wyrzucać po dacie „najlepiej spożyć przed”

pantry

Niektóre z nich pozostają świeże przez lata!

Jeśli chodzi o jedzenie, chcemy być raczej bezpieczni niż żałować. Nikt nie lubi bólu brzucha, a zatrucie pokarmowe to zdecydowanie nic przyjemnego. Ale niektóre produkty spożywcze mają „datę przydatności do spożycia”, która niekoniecznie odzwierciedla ich świeżość. Niektóre z tych produktów są nadal jadalne po tej dacie i byłoby marnotrawstwem wyrzucenie ich.

Kawa

Dobra wiadomość dla wszystkich uzależnionych od kawy! Jeśli odpowiednio przechowasz swoją kawę, będziesz mógł zachować ją na dłuższy czas. Dłużej niż zaleca to data przydatności do spożycia podana na opakowaniu. Chociaż zbyt długie przechowywanie kawy może wpłynąć na jej smak, nie będzie to miało wpływu na jej przydatność do spożycia. Upewnij się tylko, że przechowujesz kawę w odpowiednim miejscu: jeśli otworzysz nowe opakowanie, powinno być ono przechowywane w suchym miejscu, aby zapobiec rozwojowi pleśni, oraz w szczelnym pojemniku. Tylko po to, by mieć pewność, że pozostanie aromatyczna i świeża. A nic nie pobije świeżej filiżanki kawy!

Makaron

Jeśli masz w swojej spiżarni słoiki z suszonym makaronem, które leżą tam od ponad roku, to może być pocieszająca wiadomość: suszony makaron i ryż można zachować przez naprawdę długi czas. Tak długo, jak są przechowywane w suchym miejscu. Kiedy trzymasz swój makaron i ryż z dala od wody i wilgoci, nie spleśnieje i będziesz mógł go używać przez wiele lat.

Fasola

Inne rodzaje żywności, które łatwo się nie psują, to fasola i inne rośliny strączkowe. Zwykle rzeczy takie jak groszek, soczewica i fasola są pakowane w worki. Te torby nie są kluczem do utrzymania świeżości ziaren przez długi czas. Możesz rozważyć przejście na hermetyczne słoiki do przechowywania. W ten sposób możesz je przechowywać przez dłuższy czas. Ale jeśli chcesz skorzystać ze wszystkich witamin zawartych w tych roślinach strączkowych, możesz je zjeść w ciągu czterech lat. Po pięciu witaminy całkowicie znikną.

Miód

Miód może być przechowywany przez naprawdę długi czas. W rzeczywistości, miód może mieć nieograniczony okres przydatności do spożycia. Oznacza to, że możesz używać tego samego słoika miodu na zawsze! Powodem, że miód ma długą trwałość, jest to, że zawiera dużo cukru i ma mało wody. Zawiera również pewne enzymy, które powodują, że pozostaje świeży. Jednak w pewnym momencie będzie się krystalizował, utrudniając miodowi wyjście ze słoika lub butelki. Na szczęście można to łatwo rozwiązać, pozwalając słoikowi lub butelce namoczyć się w gorącej wodzie.

Inne produkty, które można bezpiecznie używać po upływie daty przydatności do spożycia, to suszone zioła i przyprawy oraz mąka. Tak długo jak przechowujesz je w suchym i ciemnym miejscu, pozostaną one świeże. Suszone zioła mogą stracić swój smak po jakimś czasie, ale nigdy nie będą niebezpieczne do jedzenia.

Przeczytaj także: W ten sposób upewnisz się, że twoje banany pozostaną świeże

Source: RADAR, Good Life Eats | Image: Unsplash, Martin Lostak